Kiszenie to łatwy sposób na przygotowanie wartościowych warzyw. Mądre Sowy doskonale wiedzą, jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw każdego dnia. Na zajęciach poznały przepis na kiszenie warzyw, oraz kolejne etapy przygotowania kiszonek. Podzielone na dwa zespoły wzięły udział w praktycznym przygotowaniu warzyw -kalafior, rzodkiewka, marchewka i burak do kiszenia. Było więc mycie, krojenie, wkładanie do słoików przypraw, oraz warzyw, przygotowanie zalewy. Słoiki z warzywami zostały przykryte gazą i ustawione w kąciku przyrody. Słój z burakami umieszczono w ciemnym miejscu w schowku. Przedszkolaki mogły dowiedzieć się również, że warzywa można spożywać pod różnymi postaciami np. w formie chipsów z buraka ( zdrowa przekąska). Początkowo nie wszyscy chcieli popróbować nowości, ale widząc kolegów druga porcja frytek zniknęła w oka mgnieniu. Głównym celem zajęć było zachęcanie dzieci do działania oraz spożywania warzyw w postaci kiszonek. W piątek degustacja samodzielne przygotowanych kiszonych warzyw. Na prośbę dzieci będą również chipsy warzywne.